laksa
bahan bahan
- 500gm laksa basah-direndam dalam air panas sebentar
- 1 biji timun dihiris panjang2
- 3 biji telur rebus-potong 4 setiap satu
- 4 biji limau kasturi-potong 2
- 1 bawang besar dimayang
- Bahan-bahan untuk kuah:-*4 ekor ikan kembung (dibersihkan dan direbus)
- *8 keping asam keping
- 2 tangkai daun kesum
- 1/2 bunga kantan
- Bahan kisar :-
- 8-10 cili kering (ikut pedas masing2)
- 2.5cm belacan
- 1 biji bawang besar
- garam secukup rasa
Cara-cara
- Ikan yg direbus, di tos airnya, dibuang tulangnya. Airnya disimpan untuk kuah nanti.
- Isi ikan dikisar.
- Masukkan isi ikan, air rebusan, bahan2 kisar yg lain, asam keping, daun kesum, dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
- Masukkan garam secukup rasa. Dan boleh lah dihidangkan.
- Tambahan:- Boleh juga ditambah hirisan nenas, daun salad dan potongan cili merah atau cili padi (bg mereka yg suka pedas).
No comments:
Post a Comment