Wednesday, February 16, 2011

kek feberet ku












Bahan-bahan ( 18cm )

  • 250g cream cheese
  • 200g sour cream/plain yogurt
  • 30g butter
  • *40g gula halus
  • *20g susu pekat manis
  • *20g madu
  • 2 biji telur kuning
  • 1 biji telur
  • 100ml fresh cream
  • 50ml fresh milk
  • 25g corn starch
  • 1/2 biji lemon jus
  • 1/2 biji kulit lemon
  • 10 titik vanila oil 

Cara-cara

  1. Panaskan oven pada suhu 180C. Cream cheese, butter dantelur mesti berada pada suhu bilik.
  2. Cocoa-cookie
    Letak cookies padat-padat ke dalam loyang. Resepi untuk cookies ini boleh rujuk di sini
  3. Letak cream cheese dan butter ke dalam mangkuk. Pukul sehingga jadi bentuk cream. Masukkan bahan yang bertanda (*). Pukul lagi 1-2 minit.
  4. 2
    Masukkan sour cream. Mix sampai sebati.
  5. 3
    Masukkan pula (ikut turutan), telur kuning-> telur semua -> corn starch -> fresh cream -> fresh milk-> lemon -> vanila. Kacau biar sebati.
  6. 4
    Tapiskan adunan masuk ke dalam loyang yang mengandungi cookies. Buang kulit lemon yang terlekat pada penapis.
  7. 5
    Bakar kek pada suhu 180C selama 10 minit.Kemudian turunkan suhu kepada 150C.        Bakar lagi selama 60 minit. Biarkan sejuk di dalam loyang.                                          Tak perlu test dgn lidi sebab cheesecake memang lembik.                                          akan keras sendiri bila dah sejuk.
  8. Bila dah sejuk, keluarkan dari loyang. Kemudian simpan dalam peti ais. Biarkan sehari sebelum dimakan untuk menikmati keenakkan cheesecake ini.
  9. Lemon
    perahkan Buah lemon

No comments:

Post a Comment